Skip to main content

Unghiuri complementare si suplementare

 

Unghiuri complementare

DEF-Dacă suma măsurilor a două unghiuri este egală cu 90 de grade, atunci cele două unghiuri se numesc UNGHIURI COMPLEMENTARE. Oricare dintre cele două unghiuri reprezintă COMPLEMENTUL celuilalt.

OBS- Dacă într-o problemă vi se cere complementul unui unghi, o să scădeți din 90 de grade valoarea acelui unghi pentru a afla complementul.

Unghiuri suplementare 

 

DEFDacă suma măsurilor a două unghiuri este egală cu 180 de grade, atunci cele două unghiuri se numesc UNGHIURI SUPLEMENTARE. Oricare dintre cele două unghiuri reprezintă SUPLEMENTUL celuilalt.

OBS- Dacă într-o problemă vi se cere suplementul unui unghi, o să scădeți din 180 de grade valoarea acelui unghi pentru a afla suplementul.

 

 

Aplicatii rezolvate cu tipuri de unghiuri

 complementare si suplementare 

 


 

Comments

Popular posts from this blog

Descompunerea in factori a expresiilor algebrice

Descompunerea in factori a expresiilor algebrice este necesara atunci cand vrem sa simplificam o fractie si sa o aducem la forma ireductibila (cea mai simpla), sau atunci cand vrem sa adunam mai multe fractii si vrem sa aflam numitorul lor comun, sau atunci cand avem de efectuat o inmultire/impartire a doua fractii cu numere reale reprezentate prin litere (deoarece inainte de a efectua inmultirea trebuie sa efectuam toate simplificarile posibile). Descompunerea in factori a expresiilor algebrice se efectueaza urmand pasii: verificam daca putem scoate factor comun (partea literala sau din coeficient) folosim formulele de calcul prescurtat - diferenta de patrate sau restrangerea de patrate  folosim metode combinate (scoatem factor comun si apoi formule de calcul prescurtat) fara formule de calcul prescurtat si fara factor comun. Pentru a putea efectua o descompunere in mod corect, trebuie sa urmati pasii in ordine, adica sa verificati intai daca puteti scoate fator comun, ...

Rapoarte si proportii - exercitii rezolvate

Rapoarte si proportii  

Marimi direct proportionale I

Va aduc in atentie o problema cu marimi direct proportionale: Aflati numerele x, y, z stiind ca x+y; y+z si x+z sunt direct proportionale cu 3, 4 si 5; iar suma celor trei numere este 24. Rezolvarea completa aici . Acest tip de probleme se gaseste in programa clasei a VI-a la matematica si pentru pregatirea Evaluarii Nationale.  Nu uitati sa va abonati si sa distribuiti daca va este util! Multumesc!